zaterdag 27 september 2008

Een voorouder in het ijs

Door Iza Ham

Er is een belangrijke ontdekking gedaan bij Ötztaler Alpen. 

Een doodde man is daar gevonden in het ijs. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze man vijduizend 

jaar tussen het ijs heeft gelegen. Deze man is dus een overblijfsel uit de prehistorie.


De man die in het ijs lag was goed in tact gebleven, zo ook zijn spullen. Het onderzoek wees uit dat hij er lichamelijk heel slecht aan toe was toen hij stierf. Hij had ontstekingen in zijn gewrichten, ribbreuken en zwartgeblakkerde longen van het zitten naast de kampvuren. In zijn darmen zaten restanten van zijn laatste maaltijd. Hij had edelhert, steenbok, een homp brood van einkorn en delen van groene planten gegeten. 


De Ötzi, zo word hij genoemd, had dus iets te maken met de landbouwsamenleving dat is zichtbaar aan het eink

orn. Einkorn is een graansoort. Verder droeg hij een koperen bijl, een vuurstenen dolk, een mat van gevlochten gras, een rugzak van hazelaar- en larikshout, een 180 centimeter lange boog en pijlkoker van hertenhuid. Hij kon dus ook een jager- verzamelaar zijn. Door de uitrusting van de man en wat hij had gegeten kunnen we er een beetje achterkomen hoe het leven er in die tijd uitgezien moet hebben. 


Aan de spullen te zien is er een grootte kans dat hij een jager-verzaamelaar was. De jager-verzaamelaars trokken van plek naar plek en jaagde op de wilde dieren. Ze aten wat ze vingen en gebruikte de huid voor kleren en  spullen. De wapens die hij met zich mee droeg kon zijn voor het doodde van een dier om te eten. 

Vermoedelijk was hij zelf geen boer, maar was hij wel in aanraking gekomen met boeren. Dat kunnen we zien aan het  eikorn wat in zijn darmen zat. Onwaarschijnlijk is dat hij zelf een boer was aangezien hij niet dichtbij zijn boerderij was. De boeren gingen niet van plek naar plek. Ze bleven bij hun boerderij en zochten niet elke keer een nieuwe nederzetting.


Vermoedelijk heeft de man langs de gletsjer moeten lopen en heeft het hem zoveel moeite gekost dat hij dankzij zijn slechte longen en brandende pijn in zijn gewrichten uitgeput is neergevallen, en nooit meer is opgestaan. 

Geen opmerkingen: